Święta! Pierniki wypieczone, uszka do barszczu posklejane i
ogólnie atmosfera już bardzo świąteczna (nie licząc temperatury i braku
śniegu...). Jeśli jednak wciąż zastanawiacie się 'a może by jeszcze coś
upiec na te Święta?', proponuję moje świąteczne ciasto "na bogato". Wrzucam do niego wszystko co mi zostało z przygotowania innym przepisów - różne bakalie, suszone owoce.. Dodajcie co lubicie. :) Taka
alternatywa dla tradycyjnego keksu/cwibaka (<- przepis). Moim zdaniem bardzo smaczna alternatywa. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
A
korzystając z tego, że to już pewnie ostatni wpis przed Świętami, życzę
wam WESOŁYCH ŚWIĄT. Bądźmy dobrymi ludźmi, dla innych i dla siebie
samego. Iii nie przytyjmy za wiele przez Święta! :)
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki drobnego cukru
- po ½ szklanki suszonej żurawiny i suszonych moreli
- po 1/3 szklanki orzechów włoskich, migdałów i rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- cukier puder i cynamon do dekoracji.
Utrzeć jajka
z cukrem, dodawać powoli mąkę i olej mieszać cały czas. (mąkę wcześniej
wymieszać z proszkiem sodą cynamonem i solą). Orzechy, migdały morele rodzynki
i żurawinę drobno pokroić. Piec do tak zwanego ‘suchego patyczka’ (minimum 40
minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe ciasto wyjąć z formy
odwrócić do góry nogami i zostawić do wystygnięcia.
Wierzch posypać cukrem
pudrem lub cynamonem.
prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńMmm, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
Na dwie szklanki mąki, dwie szklanki cukru, to chyba za dużo?
OdpowiedzUsuńMożesz dać oczywiście mniej:) nam akurat takie smakuje. W święta można sobie pozwolić na więcej cukru.
Usuń