sobota, 20 grudnia 2014

Świąteczne ciasto.

Święta! Pierniki wypieczone, uszka do barszczu posklejane i ogólnie atmosfera już bardzo świąteczna (nie licząc temperatury i braku śniegu...). Jeśli jednak wciąż zastanawiacie się 'a może by jeszcze coś upiec na te Święta?', proponuję moje świąteczne ciasto "na bogato". Wrzucam do niego wszystko co mi zostało z przygotowania innym przepisów - różne bakalie, suszone owoce.. Dodajcie co lubicie. :) Taka alternatywa dla tradycyjnego keksu/cwibaka (<- przepis). Moim zdaniem bardzo smaczna alternatywa. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

A korzystając z tego, że to już pewnie ostatni wpis przed Świętami, życzę wam WESOŁYCH ŚWIĄT. Bądźmy dobrymi ludźmi, dla innych i dla siebie samego. Iii nie przytyjmy za wiele przez Święta! :)

Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 szklanki drobnego cukru 
  • po ½ szklanki suszonej żurawiny i suszonych moreli 
  • po 1/3 szklanki orzechów włoskich, migdałów i rodzynek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 płaskie łyżki cynamonu 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • cukier puder i cynamon do dekoracji.


Utrzeć jajka z cukrem, dodawać powoli mąkę i olej mieszać cały czas. (mąkę wcześniej wymieszać z proszkiem sodą cynamonem i solą). Orzechy, migdały morele rodzynki i żurawinę drobno pokroić. Piec do tak zwanego ‘suchego patyczka’ (minimum 40 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


Gotowe ciasto wyjąć z formy odwrócić do góry nogami i zostawić do wystygnięcia. 


 Wierzch posypać cukrem pudrem lub cynamonem. 


Wigilia 2014Świąteczne słodkości!Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówKorzenne przysmakiŚwiątecznego smacznego!

4 komentarze:

  1. Mmm, smakowicie wygląda :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na dwie szklanki mąki, dwie szklanki cukru, to chyba za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać oczywiście mniej:) nam akurat takie smakuje. W święta można sobie pozwolić na więcej cukru.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...