poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kokosanki z orzechami

Ten przepis to jeden z najszybszych i najłatwiejszych przepisów jakie znam. Szczególnie polecam go w chwilach słabości i zwątpienia, gdy organizm domaga się dużej ilości słodkości :)


Składniki:
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobno pokrojonych/zmielonych orzechów 
  • 70 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Białka ubijamy na sztywną pianę. W tym czasie masło rozpuszczamy w średniej wielkości garnku na małym ogniu, dodajemy cukier i mieszamy dopóki sie nie rozpuści. Ściągamy garnek z ognia, dodajemy kokos i orzechy, następnie ubitą wcześniej pianę z białek - cały czas dokładnie mieszamy. 

[Uwaga! Jeżeli masa jest za rzadka - nie oznacza to, że jest źle, trzeba wtedy dodać więcej kokosu. Jeżeli masa jest za gęsta - tez możemy to uratować dodając więcej masła.] 

może nie wygląda zachęcająco, ale później będzie lepiej :)

Z powstałej masy formujemy kuleczki i układamy na blaszce do pieczenia. Ja odpuściłam sobie tym razem formowanie i nałożyłam po łyżeczce masy do mikro-papilotek o średnicy 2,5cm. Z przepisu wyszło ich aż 50 :) Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-15 minut w zależności od tego czy chcemy bardziej chrupiące czy bardziej miękkie kokosanki. Jeśli wyjdą 'zbyt' chrupiące, nie martwcie się - na następny dzień (o ile doczekają) będą miękkie. 


Smakują lepiej niż wyglądają! 


 A poniżej wersja kokosanek pieczonych bez papilotek w wersji normalnej.. 


..i w kształcie bardziej 'ciasteczkowym'.


:)).

5 komentarzy:

  1. Domyślam się, że już nie ma i 'rozeszły się' w mgnieniu oka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dlatego trzeba było 'dopiec' więcej:))

      Usuń
    2. I dołożyć fotki... Ta z krzesełkiem jest fajna.

      To jak zaproszenie do stołu :D

      Usuń
  2. zrobiłam, działa - Pac

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...