Ciasto cytrynowe! Proste, szybkie, a do tego pachnące i bardzo smaczne. Zazwyczaj, gdy się kończy myślę - mogłam zrobić go więcej. Jest jednym z ulubionych ciast mojego brata, który zawsze, gdy widzi, że coś upiekłam sprawdza czy to, aby nie jest cytrynowe. Jednym słowem - uzależnia! Lato trwa, każdemu z nas przyda się trochę orzeźwienia w czasie upałów. Więc zapraszam do zapoznania się z przepisem:)
Składniki:- 140 g mąki tortowej
- 140 g masła, w temperaturze pokojowej
- 140 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- drobno starta skórka z 2 cytryn
- 1 łyżeczka soli
- cukier puder do dekoracji
[Nie jest to tradycyjne Lemon Drizzle Cake, zrezygnowałam z syropu cytrynowego (w oryginalnym przepisie wyciskamy sok z cytryny, łączymy z cukrem pudrem i polewamy jeszcze gorące ciasto. Dla mnie jest wtedy zbyt kwaśne i mokre więc odpuściłam sobie].
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując mikserem. Dodajemy skórkę obtartą ze sparzonej i umytej wcześniej cytryny. Mąkę z solą przesiewamy i stopniowo łączymy z ubijającą się masą. Miksujemy do momenty, gdy składniki całkowicie się połączą. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny (ok. 2 łyżeczek).
Przekładamy masę do
foremki wyłożonej papierem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na
180C.
Pieczemy przez około 30 minut (do tak zwanego suchego patyczka).
Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam do polubienia mojego profilu Facebook
mmmm... zrobiłaś mi smaka na takie rarytasy!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Musi pachnieć cudnie :)
OdpowiedzUsuń