sobota, 5 lipca 2014

Tarta cytrynowa z bezą. [Lemon Meringue Pie]

Lato w pełni, wakacje na starcie, a i pogoda póki co dopisuje. Pozostaje zadać sobie pytanie: czy jest coś co można zrobić, aby słoneczny letni dzień był jeszcze bardziej słoneczny i letni? Oczywiście, że tak! Wystarczy trochę chęci iiii cytryny. Można bowiem zrobić sobie cytrynową tartę z przepiękną bezą. Odrobina słodyczy + odrobina orzeźwienia = idealny zestaw na lato.

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 225 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 140 g masła
  • 1 żółtko
Masa cytrynowa:
  • 75 g mąki kukurydzianej ( można użyć ziemniaczanej + łyżeczka kurkumy )
  • 210 g cukru 
  • 130 ml soku z cytryny 
  • 300 ml wody
  • skórka obtarta z 3 cytryn 
  • 3 żółtka
  • 60 g masła
Beza:
  • 4 białka
  • 110 g cukru
  • szczypta soli
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, a następnie jedno żółtko. Składniki wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia. Jeśli składniki nie chcą się łączyć, możemy dodać odrobinę wody. Ciasto formujemy w "kulkę", owijamy folią spożywczą i odstawiamy na mniej więcej 30 minut do lodówki, żeby trochę odpoczęło.


Schłodzonym ciastem wyklejamy blaszkę, dziurkujemy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ryżem, żeby podczas pieczenia się nie 'wybrzuszyło'.


Wstawiamy do nagrzanego na 200°C piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy papier z ryżem i pieczemy ciasto kolejne 10 minut. 

Mąkę, cukier, sok z cytryny i wodę gotujemy na małym ogniu. Cały czas mieszamy, dodajemy skórkę obtarta z cytryn. Z czasem masa powinna zacząć gęstnieć przypominając swoją konsystencją kisiel. Cały czas mieszamy, żeby nie porobiły się 'kluchy' :) zestawiamy z ognia. Dodajemy żółtka i masło wciąż energicznie mieszając. Powstałą masę zostawiamy do wystygnięcia. [dobrze jest przykryć folią spożywczą, żeby podczas stygnięcia nie zrobiła nam się 'skórka'.]

Białka + szczypta soli ubijamy na sztywno. A następnie do miksującej się piany dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu, aż beza zrobi się ładnie szklista.

Na spodzie tarty rozprowadzamy cytrynową masę. Aby wyrównać masę przykryłam ją folią spożywczą i po prostu wygładziłam ręką :)


Na masę wykładamy bezę, rozprowadzamy ją na całości i za pomocą spodu łyżki robimy 'języczki'.


Ciasto podpiekamy w piekarniku (190°C) do momentu, aż nasze języczki zaczną się rumienić. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na parę chwil. 
 z bliska beza wygląda tak:)

Trzeba uważać, żeby beza się nie przypaliła za bardzo. Ciasto powinno trochę wystygnąć zanim je pokroimy. Chociaż przyznam, że ja nie byłam w stanie czekać, spróbowałam jeszcze ciepłe:) 

w środku prezentuje się bardzo ładnie, a smakuje jeszcze lepiej!

Lato w pełni! Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. nigdy nie próbowałam cytrynowych wypieków, ale jako, że nie jestem fanką przesłodzonych ciast to myślę, że mogłoby mi to posmakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I teraz chodzi za mna Twoja tarta..... Wyglada oblednie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękna beza! Idealna :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. MNIAM, uwielbiam tę tartę! Zabieram się za zrobienie jej chyba już od pół roku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na dzisiejszy upał taka tarta byłaby wspaniała na orzeźwienie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...