sobota, 18 kwietnia 2015

Tort cytrynowo-malinowy

Od Wielkanocy upłynęło już trochę czasu, dlatego mam nadzieję, że znowu możecie patrzeć na ‘słodkie’. Ja już odpoczęłam i z entuzjazmem wracam do pieczenia. Tym razem mam dla was przepis na tort, cytrynowo-malinowy. Przepis w którym słowo lodówka pojawi się aż 4 razy:) Nie skłamię jeśli powiem, że to połączenie smakowe przyśniło mi się w nocy. Dokładnie tak było. Z tego miejsca proszę o więcej takich snów, gdyż połączenie cytryny z maliną zyskało bardzo dużo ochów i achów. Zresztą sami się przekonajcie.


Składniki:
  • 8 jajek
  • 170 g cukru
  • 180 g mąki tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 budyń malinowy
  • 2 szklanki mleka + 1,5 szklanki mleka
  • 2 kostki masła + 1,5 kostki masła
  • 3 cytryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki malin
  • Mieszanka wody i alkoholu do nasączenia

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę na najwyższych obrotach, co najmniej 10 min. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszamy razem i stopniowo przesiewamy do jajecznej masy, cały czas ostrożnie mieszając. Mikserem na najmniejszych obrotach lub ręcznie. Tak powstałą masę ostrożnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (moja miała ok. 30cm średnicy). Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na jakiś czas i dopiero po chwili wyciągamy biszkopt. 


Waniliowy budyń rozpuszczamy w 2 szklankach mleka, gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy do niego sok wyciśnięty z 3 cytryn i obtartą z nich skórkę. Gotowy budyń zostawiamy do wystygnięcia. 2 kostki masła z 1 szklanką cukru pudru ubijamy do białości, dodajemy budyń. Masę odstawiamy na chwilę do lodówki. 


Wystudzony biszkopt odwracamy do góry nogami i kroimy na 3 części (wierzchnia warstwa jest spodem tortu.) Każdy z blatów przekładamy masą cyrynową i nasączamy mieszkanką wody i alkoholu. Zostawiamy niewielką ilość masy do zasmarowania boków złożonego tortu. Złożony tort wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. 


Malinowy budyń gotujemy w 1,5 szklanki mleka. 1,5 kostki masła ubijamy ze szklanką cukru pudru, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Na końcu dodajemy maliny, podczas miksowania powinny się „rozpaść”. Gotową masę odstawiamy do lodówki, powinna nieco „zastygnąć”


Masą smarujemy boki i wierzch tortu. Pozostała część partiami przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy tort. 


Udekorowany ponownie wstawiamy do lodówki.

 Wiosenne słodkości!Smacznego! :))

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...