Wielkanoc! Jeśli ktoś zapytał by mnie bez czego nie
wyobrażam sobie Wielkanocy odpowiedziałabym, że bez mazurka i oczywiście babki drożdżowej. Wielkiej drożdżowej babki, z
rodzynkami i skórką pomarańczową. Na co dzień nie lubię ani rodzynek, ani
skórki, jednak w święta robię wyjątki. Na
mazurek przyjedzie pora później, a tymczasem przedstawiam wam moja wersję
Wielkanocnej drożdżowej babki. Przepis prosty i nie skomplikowany więc tym bardziej polecam. :)
Składniki:
- 560 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 300 ml letniego mleka
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży
- skórka pomarańczowa i rodzynki
Mąkę
przesiewamy, mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Do letniego mleka dodajemy
roztopione masło, roztrzepane jajka i cukier. Łączymy z mąką, a następnie
dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki. Ciasto wyrabiamy tak długo,
aż zrobi się miękkie i elastyczne.
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i
obsypanej mąką. Zostawiamy na ok. 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 min. (do tzw. suchego
patyczka).
Upieczoną babkę obsypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz