czwartek, 30 października 2014

Babeczki kawowe w wersji Halloween.

Halloween – jedni obchodzą, drudzy nie. Na temat tego czy powinniśmy obchodzić to ‘święto-nie-święto’ w Polsce zdania są podzielone. Moim zdaniem w obchodzeniu tego dnia nie ma nic złego. Co więcej jest to dobry powód, żeby spotkać się z przyjaciółmi, poprzebierać!(i nikt nie powie, że jesteśmy na to za starzy…) i zjeść coś dobrego! Na przykłada kawowe babeczki!

Tak więc: Halloween? Jestem na TAK!

Składniki (24 babeczki):

  • 350 g mąki 
  • 50 g kakao 
  • 200 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g czekolady kawowej (ja użyłam o smaku caffe latte z ciasteczkami) 
  • 3 duże jajka 
  • 200 ml zimnej kawy espresso 
  • 200 ml mleka 
  • 200 ml oleju

+ czekolada/polewa do dekoracji 

Mleko, kawę, jajka oraz olej wlać do wysokiej miski – miksować na najmniejszych obrotach. Mąkę przesiać, dodać kakao, sodę, cukier i drobno posiekaną czekoladę. Suche składniki wymieszać ze sobą i stopniowo dodawać do miksujących się ‘mokrych’ składników. Gotowa masa jest bardzo rzadka, dlatego dobrze jest przelać ją do garnuszka/naczynia z dziubkiem. Masę nalewamy do papilotek umieszczonych wcześniej w tacce do pieczenia muffinek, do wysokości 3/4 papierka. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 160°C na ok. 20-25 min. 


Po tym czasie wyciągamy babeczki i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne babeczki dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (lub polewą) wedle uznania. 

Z racji tego, że miały to być babeczki na Halloween zdecydowałam się na pajęczynki i ‘straszne’ minki. 


Nic trudnego – nawet początkujący sobie poradzi!

 ..gdyby ktoś zastanawiał się jak wyglądają w 

środku..
Strasznego smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...