Tak, macie racje:D U mnie znowu jabłka. Było już ciasto z jabłkami bez jajek (najpopularniejszy wpis na blogu!), ciasto jabłkowe z pianką, a także rolada bezowa z jabłkiem. Tym razem przyszła pora na proste babeczki. Wyglądają uroczo, smakują równie dobrze, trudno się więc dziwić, że znikają błyskawicznie.
Obiecuję w tym miejscu, że następny wpis będzie już nieco inny. Coś mi się jednak wydaje, że to nie ostatni jabłkowy przepis w tym roku :)
Obiecuję w tym miejscu, że następny wpis będzie już nieco inny. Coś mi się jednak wydaje, że to nie ostatni jabłkowy przepis w tym roku :)
Babeczki:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- ok. 1kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru żelującego
Beza:
- 4 białka
- 250 g cukru pudru
- szczypta soli
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, a następnie żółtka. Składniki wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia. Z ciasta formujemy w kulkę
i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki, aby się „zrelaksowało”. Schłodzonym ciastem
starannie wylepiamy foremki do babeczek, ustawiamy je na blaszce i
wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 200°C. Pieczemy około 10 minut. Po upieczeniu babeczki odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem. Gotować na małym
ogniu do momentu, gdy zaczną się rozpadać. Do jeszcze ciepłych jabłek dodać cukier żelujący, po czym zblendować na gładką masę.
Przepis na beziki ze strony Moje Wypieki
Babeczki napełniamy masą jabłkową, na wierzchu układamy małego bezika - i gotowe! :)
Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam do polubienia mojego profilu Facebook
Podobają mi się!:)
OdpowiedzUsuńPyszności idealne na jesień:)
OdpowiedzUsuń