Dynia! Już po Halloween, więc można ją spokojnie pokroić i przyrządzić z niej coś pysznego. Internet jest pełen interesujących przepisów na różnego rodzaju ciasta, ciasteczka i inne cuda z dyni. Ja prezentuję wam mój. Prosty - drożdżówka z dżemem dyniowym. Aby ją przyrządzić potrzebny nam oczywiście dżem! A, że całego słoika nie wykorzystamy - polecam również na śniadanie:)
Składniki:
- 560 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 300 ml letniego mleka
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży
- ok. 1 łyżki oleju
Dżem:
- 1 kg dyni
- 3 pomarańcze
- sok z 1 cytryny
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 kg cukru trzcinowego
Dynię umyć, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Dodać szklankę wody, cukier
i gotować przez ok. 30 minut. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki i dodać do
gotującej się dyni. Całość zmiksować blenderem i ponownie gotować jeszcze ok. 30
min.
Do
letniego mleka dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i cukier – miksujemy
na najmniejszych obrotach. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, dodajemy
sól. Połowę dosypujemy stopniowo do miksujących się składników.
Po tym czasie
wyłączamy mikser i ciasto wyrabiamy już ręką, dodając resztę mąki. Wyrabiamy
tak długo, aż zrobi się miękkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, a
następnie smarujemy ją olejem – w ten sposób nie przyklei nam się do
miski.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto
kroimy na małe części. Każdą z nich rozpłaszczamy i smarujemy dżemem.
Posmarowane kawałki umieszczamy w formie do pieczenia i układamy ciasno jeden
koło drugiego. W tej fazie ciasto nie prezentuje się jeszcze najlepiej. Formę odstawiamy na ok. 30 minut do
ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 C
i pieczemy przez ok.25 minut. Na zdjęciu nie wygląda tak dobrze jak w
rzeczywistości!
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńooo jak ja uwielbiam ciasto drożdżowe, a z takim dżemikiem musiało smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuń