niedziela, 9 listopada 2014

"Układana" drożdżówka z dżemem dyniowo pomarańczowym.

Dynia! Już po Halloween, więc można ją spokojnie pokroić i przyrządzić z niej coś pysznego. Internet jest pełen interesujących przepisów na różnego rodzaju ciasta, ciasteczka i inne cuda z dyni. Ja prezentuję wam mój. Prosty - drożdżówka z dżemem dyniowym. Aby ją przyrządzić potrzebny nam oczywiście dżem! A, że całego słoika nie wykorzystamy - polecam również na śniadanie:)    
Składniki:
  • 560 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży
  • ok. 1 łyżki oleju
Dżem:
  • 1 kg dyni
  • 3 pomarańcze
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 kg cukru trzcinowego

Dynię umyć, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Dodać szklankę wody, cukier i gotować przez ok. 30 minut. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki i dodać do gotującej się dyni. Całość zmiksować blenderem i ponownie gotować jeszcze ok. 30 min. 

Do letniego mleka dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i cukier – miksujemy na najmniejszych obrotach. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Połowę dosypujemy stopniowo do miksujących się składników. 

Po tym czasie wyłączamy mikser i ciasto wyrabiamy już ręką, dodając resztę mąki. Wyrabiamy tak długo, aż zrobi się miękkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, a następnie smarujemy ją olejem – w ten sposób nie przyklei nam się do miski. 



Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto kroimy na małe części. Każdą z nich rozpłaszczamy i smarujemy dżemem. 

Posmarowane kawałki umieszczamy w formie do pieczenia i układamy ciasno jeden koło drugiego. W tej fazie ciasto nie prezentuje się jeszcze najlepiej. Formę odstawiamy na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 


Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 C i pieczemy przez ok.25 minut. Na zdjęciu nie wygląda tak dobrze jak w rzeczywistości! 

Smacznego! :))
 Smaczna Jesień

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo jak ja uwielbiam ciasto drożdżowe, a z takim dżemikiem musiało smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...