Jak widać nadal pozostajemy w temacie jabłek. Po pozostałe przepisy zapraszam tu -> Jabłka
Jakiś czas temu moja babcia zażyczyła sobie roladę bezową z jabłkiem. Przyznam, że na początku nie byłam przekonana do tego połączenia smakowego, ale skoro tak sobie zażyczyła, to tak zrobiłam. Jej smakowało, a to przecież najważniejsze:) Moim zdaniem taka rolada smakuje dość ciekawie, jednak zdecydowanie nie jest to MÓJ SMAK. Opinie innych 'degustatorów' również były podzielone. A Wy? Jak myślicie? Rolada z jabłkami na 'TAK', czy na 'NIE'? Oceńcie sami:)
Jakiś czas temu moja babcia zażyczyła sobie roladę bezową z jabłkiem. Przyznam, że na początku nie byłam przekonana do tego połączenia smakowego, ale skoro tak sobie zażyczyła, to tak zrobiłam. Jej smakowało, a to przecież najważniejsze:) Moim zdaniem taka rolada smakuje dość ciekawie, jednak zdecydowanie nie jest to MÓJ SMAK. Opinie innych 'degustatorów' również były podzielone. A Wy? Jak myślicie? Rolada z jabłkami na 'TAK', czy na 'NIE'? Oceńcie sami:)
Nadzienie:
- ok. 1kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 galaretka cytrynowa
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płatki migdałów do dekoracji
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając. Pod koniec dodajemy łyżkę mąki i octu i jeszcze chwile ubijamy. Błyszcząca, bardzo sztywna i pięknie wyglądająca - znaczy ubita idealnie:)
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na niej masę bezową. Obsypujemy obficie płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy przez 13 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140C i pieczemy przez kolejne 13 min. Zostawiamy bezę do wystygnięcia.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem i cynamonem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy zaczną się rozpadną. Do jeszcze ciepłem masy wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, żeby połączyła się z masą jabłkową. Odstawiamy do wystygnięcia.
Bezę odwracamy ostrożnie na drugą stronę - migdałami do wierzchu. Smarujemy masą jabłkową, a następnie ściśle zawijamy.
Naszą roladę wkładamy do lodówki na minimum 3h. Najlepiej zrobi jej cała noc w zimnie:)
Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam do polubienia mojego profilu Facebook
Fajny pomysł na roladę bezową, ale piszesz, że to nie Twój smak - może dodać do warstwy jabłek inne owoce zamiast galaretki? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMusiałabym spróbować, żeby się wypowiedzieć, bo takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń