
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- ok. 1kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cynamonu
Pianka:
- 4 białka
- 110 g cukru
- szczypta soli
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i
pokrojone w kostkę miękkie masło. Następnie żółtka.
Składniki wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia. Z ciasta formujemy w kulkę
i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki, aby się „zrelaksowało”. Schłodzonym
ciastem wylepiamy tortownicę, nie tylko spód, brzegi również do wysokości ok. 2
cm. (dziurkujemy widelcem). Wstawiamy do nagrzanego na 200°C piekarnika na
około 10-15 minut.
Jabłka
umyć, pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i dodać cynamon. Gotować na małym
ogniu do momentu, gdy zaczną się rozpadać. Uważać, żeby nie przypalić. Gdy już
uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję, masę należy zostawić do
wystygnięcia.
Pora
na piankę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy szczyptę soli, a następnie do
miksującej się piany dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu, aż masa zrobi
się szklista.
Kruche
ciasto wypełniamy jabłkową masą. Na nią wykładamy naszą piankę, rozprowadzamy
po całości i przy pomocy spodu łyżki robimy 'języczki'.
Ciasto podpiekamy w
piekarniku (190°C) do momentu, aż języczki zaczną się rumienić. Wyłączamy
piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na chwilę.
po przekrojeniu prezentuje się tak..
...a po nocy spędzonej w lodówce na piance wytrąca się cukrowa 'rosa'.
Wygląda dobrze, prawda? A smakuje jeszcze lepiej.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam do polubienia mojego profilu Facebook
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz