sobota, 13 września 2014

Ciasto jabłkowe z pianką.

Każdy z was zapewne słyszał o akcji "Jedz Jabłka...", jeśli jednak nie, to kliknijcie sobie w link. Tak więc, skoro temat polskich jabłek jest ostatnio na czasie nie pozostaje mi nic innego jak przedstawić wam kilka ciekawych propozycji na zastosowanie tych właśnie owoców. Oto pierwszy z nich. Stara, dobra, tradycyjna szarlotka to to nie jest, ale jest równie dobra - gwarantuje! A wygląda moim zdaniem znacznie lepiej niż ta tradycyjna.. :)

Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki 
  • 200 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • ok. 1kg jabłek
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 łyżka cynamonu
Pianka:
  • 4 białka 
  • 110 g cukru 
  • szczypta soli


Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i pokrojone w kostkę miękkie masło. Następnie żółtka. Składniki wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia. Z ciasta formujemy w kulkę i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki, aby się „zrelaksowało”. Schłodzonym ciastem wylepiamy tortownicę, nie tylko spód, brzegi również do wysokości ok. 2 cm. (dziurkujemy widelcem). Wstawiamy do nagrzanego na 200°C piekarnika na około 10-15 minut. 

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i dodać cynamon. Gotować na małym ogniu do momentu, gdy zaczną się rozpadać. Uważać, żeby nie przypalić. Gdy już uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję, masę należy zostawić do wystygnięcia.

Pora na piankę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy szczyptę soli, a następnie do miksującej się piany dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu, aż masa zrobi się szklista. 


Kruche ciasto wypełniamy jabłkową masą. Na nią wykładamy naszą piankę, rozprowadzamy po całości i przy pomocy spodu łyżki robimy 'języczki'. 


Ciasto podpiekamy w piekarniku (190°C) do momentu, aż języczki zaczną się rumienić. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na chwilę. 


 po przekrojeniu prezentuje się tak..


...a po nocy spędzonej w lodówce na piance wytrąca się cukrowa 'rosa'. 


Wygląda dobrze, prawda? A smakuje jeszcze lepiej.


Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam do polubienia mojego profilu Facebook
Ciacho na widelcu Jabłka wolnościSmacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...