sobota, 5 kwietnia 2014

Tort Czarny Las / Szwarcwaldzki

Czarny Las inaczej zwany tortem Szwarcwaldzkim (co jak dla mnie jest wręcz nie do wypowiedzenia:D!) to chyba jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych tortów. Osobiście wielkim fanem tortów nie jestem, jednak ten urzekł mnie pierwszego wejrzenia, powiedziałabym nawet, że od pierwszego jedzenia - a było to baaardzo dawno temu. Nigdy jednak nie myślałam o tym, aby podjąć wyzwanie i przygotować go sama - po mojemu. Teraz, gdy pierwszy tort (bardzo udany zdaniem degustatorów) mam za sobą, obiecuję sobie robić go częściej:)

Tradycyjny Czarny Las składa się z kilku warstw ciemnego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami. Moja wersja posiada tylko dwie warstwy, przełożone są kremem czekoladowym i bez w dodatku bez wiśni [ja i moi domownicy ich nie lubimy :)]. Także można powiedzieć, iż była to bardzo luźna inspiracja. Niemniej jednak zapraszam do zapoznania się z moim przepisem :)
 
 
Biszkopt kakaowy 'rzucany' :
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
Masa czekoladowa:
  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 g cukru
  • jedno opakowanie Śmietan-fix
Masa śmietankowa:
  • 250g serka mascarpone 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • jedno opakowanie Śmietan-fix
+ wiórki czekoladowe do dekoracji.

Biszkopt:
Mąkę i kakao wymieszać ze sobą, przesiać. Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodając do niej cukier, a następnie po jednym żółtku. Gdy składniki ładnie się ze sobą ubiją wyłączamy mikser. Do tak powstałej masy stopniowo dodajemy suche składniki (mąka+kakao) - mieszamy za pomocą szpatułki lub jeśli komuś wygodniej ręki. Mieszamy zawsze w jednym kierunku. Dzięki temu biszkopt będzie bardziej puszysty. 

 
Ciasto ostrożnie wlewamy do tortownicy (ok. 20 cm). Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 160 - 170ºC. Należy powstrzymać się od częstego otwierania piekarnika - biszkopt mógłby opaść, a tego nie chcemy. Najlepiej w ogóle nie robić tego podczas pieczenia. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm. (więcej o metodzie w linku powyżej). Następnie odstawić biszkopt do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie partiami dodajemy do niej śmietankę ubitą razem z fixem i cukrem. Mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników.  

Masa śmietankowa:
Śmietankę z fixem ubić za pomocą miksera. Dzięki fiksowi masa będzie bardziej zwarta i biszkopt nią nie przesiąknie. Do ubijającej się śmietanki dodać serek. 

Biszkopt podzielić na dwa lub więcej blatów. Nasączyć alkoholem z wodą połączonymi w proporcjach 1:1. W przypadku Czarnego Lasu dobrze sprawdza się wiśniówka. (Alkohol można zastąpić mocną herbatą lub sokiem malinowym.) Nienasączony biszkopt będzie za twardy. 

 
Blaty przełożyć masą czekoladową. Jeśli mamy więcej blatów jeden możemy przełożyć masą czekoladową, a drugi śmietankową. Złożone blaty smarujemy z zewnątrz białą masą. Górną część tortu dekorujemy masą przy pomocy rękawa cukierniczego. Ozdabiamy wiórkami czekoladowymi. Gotowe :)



w środku prezentuje się tak...

mniam mniam...

Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam do polubienia mojego profilu Facebook
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...