sobota, 10 sierpnia 2013

Letnie babeczki z owocami.

Kolorowe babeczki zawsze poprawiają humor:) Jednak te z masą czy bitą śmietaną w czasie upałów są dla mnie zbyt "ciężkie". Dlatego polecam babeczki z galaretką.


 Kruche ciasto (przepis na około 12 babeczek) : 
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 kostka masła (ja użyłam zwykłego ale może być też "Kasia")
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • "garść" cukru 
Inne potrzebne składniki:
  • dowolne owoce do dekoracji
  • galaretka owocowa  

[Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!]

Są różne sposoby wyrabiania ciasta, jednak ja preferuję wyrabianie go w dużej misce:) 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, "garść" cukru, pokrojone w kostkę masło - mieszamy widelcem (lub jak ktoś woli ręką). Następnie dodajemy jajko i żółtka - wyrabiamy wszystko do całkowitego połączenia składników. Powstałą "kulkę" ciasta owijamy w folę spożywczą i odstawiamy na mniej więcej 30 minut do lodówki. 

Schłodzonym ciastem starannie wylepiamy foremki do babeczek, ustawiamy je na blaszce i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 200°C. Jeśli chodzi o czas pieczenia to ja stosuje zasadę "piecz dopóki się nie upiecze", jednak dla tych którzy potrzebują konkretnych danych czasowych - 10-15 minut w zupełności powinno wystarczyć. 

Upieczone babeczki wyciągamy z foremek, pozostawiamy do wystygnięcia (polecam miejsce niebędące w zasięgu wzroku okolicznych łasuchów, gdyż mogą po prostu zniknąć tak jak zdarzyło się to u mnie:)))



Do swoich babeczek użyłam dwóch różnych rodzajów foremek.


Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcję znajdującą się na odwrocie opakowania. Do swojego przepisu użyłam agrestowej. Aby galaretka szybciej zrobiła się gęsta polecam wstawienie jej do zamrażalki na chwilę - nie zapomnijcie tylko o niej bo całkowicie stężeje! Mnie niestety często zdarza się zapomnieć... :D Na babeczkach układamy wcześniej umyte owocki - użyłam porzeczek i poziomek z przydomowego ogrodu, banana. Zalewamy je galaretką (jeśli użyjemy kiwi/ananasa galaretka nie stężeje, dlatego jeśli lubicie to polecam położenie tych owoców na babeczkach juz po stężeniu galaretki)


 
Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam do polubienia mojego profilu Facebook

Smacznego:))

6 komentarzy:

  1. Dostałam od Ciebie podobne na urodziny. Bardzo dobre były :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow wyglądają dzicinnie prosto do zrobienia :) :D chyba mnie natchnęłaś Dżastina :)jak wrócę do Las Vegas to może co upichcę :D

    czekam na przepis na ciasto marchewkowe!!!!!!!!! /Natalia/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja czekam na wieści jak Ci poszło:) a na ciasto marchewkowe przyjdzie jeszcze czas:)) ale będzie na pewno! :))

      Usuń
  3. mam pytanie ile proszku do pieczenia? cały cukier waniliowy oczywiście?

    Pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak cały. Po jednym opakowaniu proszku i cukru. Opakowanie to 30g :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...