sobota, 13 grudnia 2014

Pierniczki edycja 2014!!



Już czas! Ostatni dzwonek na przygotowanie pierniczków. Bo przecież co to za Święta bez pierniczków? Jak dla mnie żadne:) cały dom musi pachnieć, przesiąknąć tym zapachem! Dlatego też, wypiekanie i ozdabianie pierniczków trwa u mnie w domu nieustanie od 2 tygodni. A jeszcze wiele przede mną! Można powiedzieć, że ilość pierniczków w moim domu wręcz osacza, ale to takie miłe towarzystwo! Większość z nich niebawem pójdzie w świat, uszczęśliwiać innych ludzi:) Przyznaję, uwielbiam to, i ten czas jest taki mój ulubiony, najszczęśliwszy - pomimo zmęczenia. Tak więc, jeśli ktoś z was jeszcze nie pomyślał o pierniczkach, nie martwcie się - ten przepis sprawdza się równie dobrze przygotowany noc przed pieczeniem. Spróbujecie? Mam nadzieję, że tak! :)


[Dla zainteresowanych Edycja 2013 ]

Składniki: 
  • 250 g drobnego cukru
  • 250 g płynnego miodu (najlepiej lipowego)
  • 100 ml mocnej kawy
  • 300 g masła
  • 800 g mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy korzennej (ok. 40g)
Masło, miód i cukier podgrzewamy w dużym garnku do momentu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Kawę zaparzamy, a następnie wlewamy do garnka. Przed kolejnym etapem zawartość garnka musi nieco ostygnąć. Gdy już tak się stanie możemy zacząć dodawać przesianą mąkę na zmianę z przyprawą korzenną. Dodajemy również sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Na początku ciasto ucieramy za pomocą berła, później możemy użyć drewnianej łopatki lub rąk. Ciasto pierniczkowe jest bardzo lepkie i jeszcze luźne. Wkładamy je do ceramicznej/szklanej misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki, żeby dojrzało. Minimum na 1 dzień, jednak im dłużej będzie leżeć tym lepsze będzie. 


Po tym czasie oczekiwania ciasto cieniutko rozwałkowujemy, wykrawamy interesujące nas kształty i pieczemy na papierze w zależności od tego jak grube będą przez 4 - 8 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. 

...

...



Gotowe pierniczki ozdabiamy lukrem/czekoladom – czym lubimy!

 ...

 Wigilia 2014Świąteczne słodkości!Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówKorzenne przysmakiSmacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...