sobota, 12 marca 2016

Bajaderki/ziemniaczki.

Przydarzył wam się kiedyś zakalec? Biszkopt bardzo nie reprezentacyjny? Albo po prostu zostało wam trochę ciasta/muffinek, których już nikt nie chce jeść. Mnie zdarzyło się parę razy. Jest jednak prosty sposób, żeby to uratować i przemienić w coś pysznego. W moich stronach na takie cudo mówi się ziemniaczki, jak łatwo się domyślić ze względu na kształt przypominający ziemniaka:D wiem jednak, że w szerszych kręgach te pyszne kulki znane są jako bajaderki. Tak więc dziś przedstawiam wam przepis właśnie na bajaderki/ziemniaczki. Polecam szczególnie miłośnikom wytrawnych smaków. Nie tylko dobrze smakują, ale również wyglądają. WARTO! :)

 Składniki:
  • ciasto czekoladowe/kakaowe (w przypadku jasnego ciasta dodajemy 2,3 łyżki kakao)
  • herbatniki (ciasto i herbatniki w stosunku 2:1)
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml mleka  
  • 2 kieliszki malibu
  • opcjonalnie dwie łyżki dżemu śliwkowego
  • + wiórki kokosowe, orzechy

Mleko z masłem, miodem i malibu gotować przez kilka minut doprowadzając do wrzenia. Ciasto drobno pokruszyć, to samo zrobić z herbatnikami. Ja używam do tego robota kuchennego. 


Z każdej części można odsypać odrobinę ciasta do późniejszego oprószenia. Białe i ciemne pokruszone ciasto wymieszać ze sobą. Stopniowo dodawać do niego mleczną miksturę i zagniatać na jednolitą masę, jeśli ciasto nie chce się kleić należny dodać jeszcze odrobiną ciepłego mleka lub kilka łyżek dżemu.

Gdy masa jest już odpowiednio zwarta można zacząć formować kulki. Każdą kulkę bezpośrednio obtaczamy w przygotowanych przez nas posypkach po czym umieszczamy w papilotce


Tak przygotowane ziemniaki/bajaderki wstawiamy do lodówki na min. 30 min. 

Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...