niedziela, 23 listopada 2014

Kurche ciasto z układanymi jabłkami.

Nie wiem jak u was, ale u mnie powoli rozpoczynają się świąteczne przygotowania. A jak wiadomo Święta = duuużo pieczenia! Dlatego też postanowiłam oficjalnie zamknąć sezon jesiennych wypieków. Pogoda ostatnio nie dopisuje... Leje, a nawet powiedziałabym, że śnieg pada. To znak, że piękna jesień się skończyła. Na szczęście dzisiejszy przepis udało mi się przygotować jeszcze za 'słonecznych czasów':)  



Składniki:
  • 300 g mąki krupczatki 
  • 200 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dużych jabłek
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru
  • Sok z jednej cytryny
  • Orzechy włoskie
 
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, a następnie żółtka. Składniki wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia. Jeśli składniki nie chcą się łączyć, możemy dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na mniej więcej 30 minut do lodówki, żeby trochę odpoczęło. Schłodzonym ciastem wyklejamy blaszkę, dziurkujemy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ryżem, żeby podczas pieczenia się nie 'wybrzuszyło'. Wstawiamy do nagrzanego na 200°C piekarnika na około 10-15 minut.   

Jabłka myjemy, obieramy - połowę kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem i gotujemy do momentu, gdy zaczną się rozpadać. Następnie blendujemy na gładką masę. Drugą połowę jabłek kroimy w charakterystyczne piórka, po czym zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwile. Upieczony blat ciasta smarujemy naszą masą jabłkową. 
 
Na wierzchu ładnie układamy piórka z jabłek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i posypujemy cynamonem co smaku. 


Ciasto podpiekamy w piekarniku (190°C) jeszcze przez około 10-15 min.

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówSmaczna JesieńSmaczanego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...