czwartek, 29 sierpnia 2013

Kruche ciasto kokosowe z jagodami i kruszonką.

W czeluściach mojego komputera zalegają jeszcze zdjęcia 'urlopowych' ciast i słodkości. Tym razem przyszła kolej na kruche z borówkami! Sezon na borówki co prawda dobiega już końca (albo już dobiegł?)... Możemy jednak korzystać w tych czasach z dobrodziejstw takich jak ZAMRAŻARKA iii... jeśli ktoś był zapobiegliwy tak jak ja (albo raczej moja kochana mama) to sobie zamroził borówki i inne skarby lata, aby moc korzystać z nich przez cały rok:)) 


Tak, ciasto jest znowu z kokosem. Bo lubię kokos:)

Składniki...


Ciasto:
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • "garść" cukru 
  • 120 g cukru pudru 
  • 30 g wiórek kokosowych
  • szczypta soli 
  • 500 g borówek

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
Przygotowanie ciasta radziłabym zacząć od kruszonki, dzięki temu damy jej więcej czasu w lodówce:)
Kruszonkę robi się bardzo prosto - wyrabiamy wszystkie składniki razem do momentu całkowitego połączenia, a następnie odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, następnie cukier i pokrojone w kostkę miękkie masło. Następnie dodajemy jedno całe jajko i 3 żółtka (w temperaturze pokojowe). Składniki wyrabiamy widelcem lub ręcznie do momentu całkowitego połączenia i dopiero wtedy dodajemy kokos. Tak powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut. 


Po tym czasie, schłodzonym ciastem wyklejamy blaszkę i wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika na około 10 minut. 


Na podpieczone ciasto wykładamy borówki. 


Ciasto na kruszonkę wyciągamy z lodówki i ścieramy tarką o dużych oczkach przykrywając borówki. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. 


Jest nie tylko bardzo kruche i pyszne, ale również pięknie pachnie:)


iii.. w rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciu (dużo lepiej!).

Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. jagody i kokos to idealnie dobrana para! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos i jagody - niebo w gębie! :) Mogę wpaść na kawałek ciacha? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jeden malutki problem:D ciasto zostało zjedzone jeszcze gorące - cudem ocaliłam kawałek do zdjęcia! :)

      Usuń
  3. Przepis zaakceptowany, ale dodaj banerek do wpisu lub na bloga ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...