piątek, 3 kwietnia 2015

Drożdżowa babka Wielkanocna.

Wielkanoc! Jeśli ktoś zapytał by mnie bez czego nie wyobrażam sobie Wielkanocy odpowiedziałabym, że bez mazurka i oczywiście babki drożdżowej. Wielkiej drożdżowej babki, z rodzynkami i skórką pomarańczową. Na co dzień nie lubię ani rodzynek, ani skórki, jednak w święta robię wyjątki. Na mazurek przyjedzie pora później, a tymczasem przedstawiam wam moja wersję Wielkanocnej drożdżowej babki. Przepis prosty i nie skomplikowany więc tym bardziej polecam. :)


Składniki: 
  • 560 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru  
  • 300 ml letniego mleka 
  • 2 jajka w temp. pokojowej  
  • 60 g masła  
  • 1/2 łyżeczki soli  
  • 10 g suchych drożdży 
  • skórka pomarańczowa i rodzynki
 

Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Do letniego mleka dodajemy roztopione masło, roztrzepane jajka i cukier. Łączymy z mąką, a następnie dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zrobi się miękkie i elastyczne. 

Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Zostawiamy na ok. 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka). 


Upieczoną babkę obsypujemy cukrem pudrem. 


Wielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...