niedziela, 25 maja 2014

Tarta jagodowa na cytrynowym spodzie.

Jutro Dzień Matki! Mam nadzieje, że wszyscy pamiętacie o tym dniu:) a skoro to taki szczególny dzień, to i szczególna okazja do upieczenia czegoś dobrego. Chociaż.. czasami nie potrzebna jest żadna okazja:) Jeśli jednak pieczenie i inne kuchenne sprawy to u was rzadkość, to tym bardziej gwarantuje, że Wasza mama doceni wasz wysiłek i trud włożony w przygotowanie:) Tak więc, co upiec? W powietrzu czuć już powiew lata, dlatego może warto zdecydować się na coś z owocami, owocową tartę? Ja, zainspirowana odkryciem nowych smaków galaretek postawiłam na TARTĘ JAGODOWĄ. Jest w miarę prosta, więc jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zaoszczędzony wolny czas spędźmy z naszymi ukochanymi rodzicielkami :) 

W tym miejscu życzę wszystkim Matkom, Mamom, Mamusiom (a przede wszystkim Tobie moja Mamo! - wiem, że tu zaglądasz:)) wszystkiego co słodkie w życiu. Dużo uśmiechu! I niech każdy dzień będzie Dniem naszym Mam!

Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka  
  • skórka obtarta z 2 cytryn
  • łyżeczka proszku do pieczenia              
Pianka jagodowa:
  • 2 galaretki jagodowe Winiary (edycja limitowana!)
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 ŚmietanFixy
  • 2 duże łyżki cukru pudry
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier puder) przesiewamy do miski, dodajemy starte na tarce zimne masło masło - mieszamy widelcem. Następnie dodajemy 3 żółtka, na końcu skórkę ze sparzonych wcześniej cytryn. Ciasto wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników, po czym odstawiamy na mniej więcej 30 minut do lodówki.


Schłodzonym ciastem (cienko! u mnie nie wyszło:D) starannie wylepiamy foremkę do tarty (dziurkujemy widelcem). 


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Upieczony spód tarty zostawiamy do ostygnięcia.

 
W tym czasie przygotowujemy jagodową piankę. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Zostawiamy od ostygnięcia. Aby przyspieszyć proces tężenia galaretki, już ostudzoną możemy wstawić do zamrażalki na jakiś czas. Za pomocą miksera ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę 30%, dosypujemy Fixy i cukier puder. Pod koniec ubijania ostrożnie dodajemy naszą na wpół stężałą galaretkę.


Tak powstałą piankę jagodową wylewamy na wcześniej upieczony spód tarty. Dekorujemy jagodami lub innymi owocami (moje jagody były mrożone). 


Wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. I gotowe:)

Tarta jagodowa bierze udział w konkursie 'Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami Winiary' :))


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity pomysl! Na Dzien Matki, czy nie - zdecydowanie poprosze!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w mamowej akcji na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna :) Każda mama byłaby taką zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...