niedziela, 30 listopada 2014

Półfrancuskie rogaliki z orzechami

Chodziły za mną od dłuższego czasu. Chodziły i chodziły, aż w końcu są - rogaliki! Wyglądają pięknie, smakują jeszcze piękniej. Znikają błyskawicznie. Przyznam, że żeby zrobić zdjęcia musiałam ich trochę ukryć przed okolicznymi łasuchami! Bo zjadłyby wszystko zanim zdążyłabym je udokumentować. A uważam, że naprawdę warto!  
Składniki: 
  • 0,5 kg mąki tortowej, 
  • 200 g masła, 
  • 1 szklanka śmietany, 
  • 4 łyżeczki cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 7 g suchych drożdży 
  • ok. 0,5 kg orzechów 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 1 kieliszek wódki
Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę, jajka i cukier. Wyrabiamy ręcznie, do momentu całkowitego połączenia składników. Na początku wyrabianie ciasta sprawia trochę problemu, jednak trochę siły + cierpliwości powinno zmienić składniki w całkiem jędrne ciasto J wstawiamy do lodówki na 40 min.
Orzechy mielimy (nie za drobno), zalewamy mlekiem, dosypujemy brązowy cukier. Możemy dodać kieliszek wódki. Gotujemy na małym ogniu. Cały czas mieszamy, uważamy żeby nie zaczęło kipieć. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na części, każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy. Każdy trójkąt smarujemy masą. Zwijamy na kształt rogalika. [Jak to zrobić możecie zobaczyć TU] Smarujemy żółtkiem.


Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. 


Im więcej nadzienia tym dłużej muszą posiedzieć w piekarniku. 


I gotowe! To co? Po rogaliku? :)


Smaczna JesieńWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówSmacznego:)

2 komentarze:

  1. Ja na takie rogaliki mówię krucho-drożdżowe :) Lubię z marmoladą ale Twoja wersja też jest smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm pychota! bardzooo dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...